Vild Mad forude !
Gelé af Mælkebøtteblomster - smager himmelsk ! Her ved denne tid, - lige i slutningen af april vil Mælkebøtten blomstre. Blomstringen varer såmænd kun ca 5-6 dage, så der skal plukkes i rette tid.
Opskrift på Mælkebøtte gelé
1 liter mælkebøtteblomster
Vand der dækker
750 g sukker pr liter saft
saften af 1 citron
1 brev Gul melatin
Fjern det grønne fra Mælkebøtterne. Det er kun de gule kronblade der skal bruges.
Blomsterne skylles og overhældes med vand til det dækker.
Blomsterne koges i 6 - 7 minutter.
Si afkoget og klem blomsterne godt ud.
Herefter tilsættes den tilpassede mængde sukker, citronsaft og geleringsmiddel.
Tilsæt evt konserveringsmiddel og hæld saften på godt rengjorte og skoldede glas der tilbindes.
Vær omhyggelig med at undgå de grønne dele af planten der indeholder alkaloider. De kan give en ram og bitter smag til din Gelé.
Find dig en usprøjtet eng
Mælkebøtter indeholder et heftigt farvestof. Pletterne forsvinder efter en dags tid - men overvej evt at plukke Taraxacum officinalis med handsker på !
Tag ungerne med i projektet, de elsker at plukke blomsterhoveder !
'Fandens Mælkebøtte eller 'Vorherres Solblomst' Taraxacum officinalis
Mælkebøtten hører til en forfulgt og diskrimineret slægt, den betragtes af mange som en ukrudtsplante og bliver udsat for ubamhertig kemisk krigsførelse.
Selv den mest fredsommelige og antimilitaristiske haveejer forfølger den med våben i hånd, endskønt det er en af de mest nyttige mad- og medicinalplanter vi har.
Op gennem middelalderen og til vore dage, er mælkebøtten blevet anvendt til grøntsag og til lægeplante over store dele af verden. Det er en alsidig og glimrende lægeplante, som bl a blevet anvendt mod øjensygdomme og nyrelidelser.
Planten har mange navne i folkemunde; som fx 'Kopis' og 'Tis'-i-sengen-blomst' hvilket sansynligvis skyldes den effektivt vanddrivende effekt.
Alle dele af planten kan spises. fx i salat. Mælkebøtter kan også udmærket anvendes til the, - til brødbagning og vinfremstilling.
Og som sagt. Meget snart er det tid, så - Husk at komme ud og plukke
- Taraxacum officinalis
Uhm, det lyder meget lækkert! Tak for spændende inspiration - og mælkebøtter er jo heldigvis nemme at finde. Klem
SvarSletGelé på maskrosor, det var nytt och spännande.
SvarSletOch dom finns ju i överflöd, smart och äta upp
dom. Ha en fin dag
Kramar
AnnaMaria
Hej, hvor lyder det spændende..Har du prøvet det ?? jeg synes ellers sæsonen er meeeeget lang for mælkebøtter, altså hjemme på græsplænen ;)God dag, kh Camilla.
SvarSletJeg skrev mit indlæg for at gøre opmærksom på at tiden for mælkebøtte-høst er lige om hjørnet - og tidspunktet hvor det kan lade sig gøre er faktisk ganske kort. Fordi for at opnå et godt resultat skal man plukke en hulens masse, meget friske Mælkebøttehoveder !
SvarSletDet kan faktisk kun lade sig gøre når planten har sin hovedblomstrings tid
Jeg har fremstillet Mælkebøtte Gelé et par gange, og det smager fantastisk.
Oj! vilka bra ideér!!!
SvarSletGelé på Maskrosor! Har aldrig hört
om det förut....
Ha det gott!
Kram Sofia
Så fina bilder och tack för receptet:) Mmmm så gott!
SvarSletDu undrade om mina stjärnor på bilderna...photoscape har har dessa om man vill leka lite:)
Önskar dig en fin lördag med mycket sol...KRAM Helena
Så morsomt!
SvarSletHar du prøvd? :-)
Vakre bilder hos deg som alltid :-)
Ha en deilig lørdagskveld!
Stor klem
Javist - Jeg har lavet Mælkebøtte Gelé og det smager fantastisk ;o)
Slet