lørdag, april 28

Udfordring ! - Vis din beholder frem


Vis din særeste, smukkeste, mest elskede Plante-krukke, balje - eller kasse
At plante blomster ud i alskens hulrum og beholdere giver hvert forår en særlig fryd og fornøjelse




Da jeg var ganske ung og mine forældre plantede Perlagonier i en rødmalet trillebør og kulørte Begonier i gamle vognhjul - Ja da syntes jeg det var udtryk for virkelig dårlig smag

Med tiden er min opfattelse af smag og stil blødet op, og jeg kan sagtens se værdien i, at slå sig løs uden tanke for vedtagne normer og for hvad der er Inde eller hvad der er Yt
At tilplantning i Kolonihave-stil er et udtryk for ægte livsglæde og fryd over farver, jord og planter

Nu planter jeg selv mine hvide og lyserøde roser ud, i alskens tomme beholdere og rustne spande - og jeg sender en venlig tanke til min gamle mor der sikkert kigger ned fra sin himmel og glæder sig sammen med mig

Helt uden at dømme ?  hmm - Måske. - Agnes kunne nu altså ikke fordrage lyserødt ! 

Har du begået et kreativt kunststykke, gjort et loppefund eller har du fundet noget hyggeligt og anderledes at plante i ?
Har du en beholder med en særlig historie - eller vil du vise éen som du er særlig glad for ?

I denne uge og frem til den 9. maj - Kan du dele med andre og sætte din Beholder frem til display




Kunsten at brygge en god kop Kaffe....

Frem til begyndelsen af 1700-tallet var araberne ene om at dyrke kaffe.
Kaffeplanten dyrkes i dag særligt på øerne Java og Sumatra, den Arabiske Halvø, Indien, Afrika, De Vestindiske Øer og Syd- og Centralamerika.





Kaffen kom til Danmark i slutningen af 1600-tallet, hvor den kunne købes på landets apoteker. Kaffe blev hurtigt samlingspunktet for fine fruer og frøkener fra det bedre borgerskab.



Siden er kaffe blevet en fast ingrediens i husholdningen i alle sociale lag.




Kaffe er en kostbar drik - I trange tider er der blevet udvist en stor opfindsomhed, når det gjaldt om at finde erstatninger. I 1800-tallet fandt man på at bruge cikoriens pælerod, der blev tørret, ristet og malet ganske fint. Ved ristningen omdannes plantens sukker og stivelse til karamel, hvilket skulle give en 'kaffelignende' bitter smag med stor farvekraft. Cikorie har den egenskab, at den kan fremhæve smagsstoffet fra kaffebønnen.




Umiddelbart inden Anden Verdenskrig var Danmark en af verdens mest kaffedrikkende nationer. Krigen betød, at danskerne måtte undvære deres kaffe. Det mest kendte kaffesurrogat er vist 'Richs' du kan læse mere om Richs-billeder her



Madam Blå

Kaffefilterposer til din gamle Madam blå - Kan du finde i Min Farmors Hus






Got a coffee story of your own? Or a small Coffee memoire piece you'd like to share?

Om Kaffe i kunsten og om det at brygge den bedste kaffe, kan der skrives tykke bøger og alenlange artikler. Om kogemetoder, filtrering, temperatur, dyrkning, æstetik, drikke ritualer, inspiration, overtro ...og en hel masse andet 

Jeg elsker kaffe - og kan tale om emnet i metervis ! For ikke at kede dig for meget vælger jeg at docere min entusiasme for Kaffedrikning i passende portioner 

....fortsættes i næste nummer !








mandag, april 23


Vild Mad forude !




Gelé af Mælkebøtteblomster - smager himmelsk !  Her ved denne tid, - lige i slutningen af april vil Mælkebøtten blomstre. Blomstringen varer såmænd kun ca 5-6 dage, så der skal plukkes i rette tid. 




Opskrift på Mælkebøtte gelé


1 liter mælkebøtteblomster
Vand der dækker
750 g sukker pr liter saft
saften af 1 citron
1 brev Gul melatin

Fjern det grønne fra Mælkebøtterne. Det er kun de gule kronblade der skal bruges.
Blomsterne skylles og overhældes med vand til det dækker.
Blomsterne koges i 6 - 7 minutter.
Si afkoget og klem blomsterne godt ud.
Herefter tilsættes den tilpassede mængde sukker, citronsaft og geleringsmiddel.
Tilsæt evt konserveringsmiddel og hæld saften på godt rengjorte og skoldede glas der tilbindes.  




Tip:: Overhold nøje kogetid så bevarer du aromastoffer bedst, og få en smuk klar og gylden Gelé.
Vær omhyggelig med at undgå de grønne dele af planten der indeholder alkaloider. De kan give en ram og bitter smag til din Gelé.
Find dig en usprøjtet eng
Mælkebøtter indeholder et heftigt farvestof. Pletterne forsvinder efter en dags tid - men overvej evt at plukke Taraxacum officinalis med handsker på !
Tag ungerne med i projektet, de elsker at plukke blomsterhoveder !







'Fandens Mælkebøtte eller 'Vorherres Solblomst'  Taraxacum officinalis
Mælkebøtten hører til en forfulgt og diskrimineret slægt, den betragtes af mange som en ukrudtsplante og bliver udsat for ubamhertig kemisk krigsførelse.
Selv den mest fredsommelige og antimilitaristiske haveejer forfølger den med våben i hånd, endskønt det er en af de mest nyttige mad- og medicinalplanter vi har.
Op gennem middelalderen og til vore dage, er mælkebøtten blevet anvendt til grøntsag og til lægeplante over store dele af verden. Det er en alsidig og glimrende lægeplante, som bl a blevet anvendt mod øjensygdomme og nyrelidelser.
Planten har mange navne i folkemunde; som fx 'Kopis' og 'Tis'-i-sengen-blomst' hvilket sansynligvis skyldes den effektivt vanddrivende effekt.
Alle dele af planten kan spises. fx i salat. Mælkebøtter kan også udmærket anvendes til the, - til brødbagning og vinfremstilling.




Og som sagt. Meget snart er det tid, så - Husk at komme ud og plukke 
Taraxacum officinalis

lørdag, april 14

Dagen derpå.!..  .... men heldigvis helt uden opvask og 'hangover'




Hvem Vandt mon igår i Cathrines festlige Give away ?








Klik ind og tjek resultatet Cathrines Kreative Hjørne



mandag, april 9

Om at forelske sig .... i en farve !



Kender du det ? At gå på loppemarked og give slip på sig selv. Uden helt at registrere det mens det står på, er man opslugt i en stemning. Der er måske bare sådan.. helt tilfældigt, mange fine sager der slet ikke er til at stå for. 



Og når du så kommer hjem med de mange fine loppefund. Får pakket ud og stillet op - Ja så opdager du måske, at det hele er grønt !



Skønt Grønt !




En Stol, en bakke, et gæstehåndklæde, en tallerken og en skøn firkantet dåse med glansbilleder !


En stemning er slået an.
Og selvfølgelig er det ikke fuldstændigt tilfældigt, at alt hvad man faldt over på markederne i denne Påske, -- var Grønt  



fx Grønt som en gammel Vespa fra 50'erne !



Eller bare smukt, sjovt og inspirende Grønt - som foråret eller en fjern erindring om sol og sommer.

Glad Påsk ! 

lørdag, april 7

Påske udfordringen er slut for denne gang !

Og jeg siger tusinde tak for de fine indlæg. Det har været virkeligt morsomt at se og at læse de meget forskellige og meget personlige bidrag. 


Påskekortet 2012

Påskeherligheder...




Imorgen ankommer familien og forberedelser til Påskemiddag er begyndt.
Der skal bages brød, koges æg og klippes brændenælder -  Det slår mig at så meget af den dejlige påskepynt handler om at spise ! 

Vi skal også have Lam !



Helt ærligt altså - Det er da slet ikke til at stå for !
Hvordan kan vi nænne det ?









Vegetarisme overvejes seriøst - Og Æg med en masse dejligt grønt smager da også godt. Men tankerne fejes bort efter en kort ransagning.
Men måske skal det bare være ganske små mængder lam - Og det skal bestemt ikke være naboens søde lam. Det skal være lam importeret et sted langt borte herfra så vi ikke kan se dem. fx fra Australien - Det er meget langt væk ! 




De yndigste Påskelam fundet hos hos it's me



Glad Påsk !

torsdag, april 5

A journey ...

Boho Chic ! - At blive inspireret og finde nyt er en sand fornøjelse. Og det er dejligt at kunne dele med andre 

At blogge er en rejse Around the world. Cielo 'The true Treasure Hunter' har været en tur i New york i weekenden - og this is what she found !




Boho-chic (bohemian and hippie) - definitely my style! - Jeg personligt har aldrig hørt om denne tøjstil før, men den appelerer kraftigt til mig !



from the House in the Roses


Du kan se flere fine stemnings billeder fra Cielos visit to New York 
Her

"Gad vide hvordan Google-Oversæt takler alle disse sprog sammensmeltninger. Her på bloggen skriver jeg på svensk/norsk/dansk/engelsk" ??