mandag, marts 19

Om min Blue Willow Kop:

Englænderne har lavet denne dekoration på fajance siden 1760 og på mindst 10 forskellige fabrikker. Blandt de mest kendte er nok fajancen fra Staffordshire


Men min smukke kop er slet ikke engelsk - Den er nemlig fra Svenske Gustavsberg !
Englænderne kalder denne form for fajance 'earthenware', 'printet pottery' og 'transferware' - det er simplt lergods med overføringsbilleder.

Efter afslutningen på Napoleonskrigene i 1815 skete der et vældigt opsving i Europas handel, hvilket bl.a. Staffordshires keramikfabrikker havde stor gavn af. I begyndelsen efterlignede man kinesiske dekorationer på det trykte fajance, men efterhånden blev også europæiske motiver almindelige. 
 

Kærlighdsgaver:
Fajancen har været populær på alle Danske øer med søfart og helt særligt på Bornholm fra 1820'erne og frem til omkring 1900.
Når der har været så meget af det, netop på Bornholm, - skyldes det øens mange skippere, der sejlede de europæiske vande tynde, med gods fra havn til havn. De havde meget ofte ærinder i England

- og selvfølgelig skulle de have noget med hjem til konen! Fin engelsk fajance fx!


'Blue Willow', har været det mest almindelige stel i Europa og det er inspireret af det kostbare og stærkt attråede kinesiske porcelæn, der blev importeret fra Ostindien fra begyndelsen af 1600-tallet.

Midtermotivet rummer altid et kinesisk tempel, en bro, en ø og to fugle i flugt. Og et Piletræ!

Motivet gengiver en romantisk historie:

"Der var en gang en meget velhavende mandarin, som havde en meget smuk datter. Hun hed Hong Shee. Der var også en ung mand ved navn Chang. Han elskede Hong Shee. For at holde dem adskilt holdt mandarinen sin datter som fange på paladset. Men en dag slap hun ud og de to elskende løb over broen hen imod en ventende båd. Faderen opdagede dem og fulgte efter. Men det lykkedes de unge at slippe fra mandarinen, komme op i båden og sejlede væk. Men kort tid efter rejste der sig en storm, båden kæntrede og de to unge druknede.
Det fortælles at to kærlighedsfugle kom til syne umiddelbart efter forliset – og at det var Hong Shee og Changs ånder.”Til alle de smukke favoritkopper knytter der sig en historie, og det er netop det fine ved det !

9 kommentarer:

 1. Blå-vitt porslin är jättefint, du har en fin samling. Och så söta peppar och salt ströare.
  Ha en fin vecka
  Kramar
  AnnaMaria

  SvarSlet
 2. Det var spændende at læse om dit fine fajance-stel! Og sjovt at midtermotivet altid har et kinesisk tempel, en bro, en ø og to fugle i flugt - og et Piletræ! Ha' en god aften :o)
  Knus!

  SvarSlet
 3. Roligt att få läsa lite mer om det fina blå/vita porslin.
  Sov gott.
  Kram Gerda

  SvarSlet
 4. Blåvitt porslin är så klassiskt och vackert! jag har själv Ostindiaservisen som jag älskar!!

  Kul att du vill vara med och tävla!! En lott är din..Lycka till!!

  Varmkramen ifrån Sanne

  SvarSlet
 5. Så fint porslin!
  Njut Dagen
  Kram Kathrine

  SvarSlet
 6. Så fint det er, jeg elsker de store Willow fade i ligemeget hvilken udgave, men især de mest gamle med revner og afslag!

  Kram Helle

  SvarSlet
 7. Såå fint porslin:))
  Koppen i inslaget heter HARLEKIN Arabia,den är såå fin.
  Lite 50-tal tror jag:))

  Ha en fin forsättning på veckan:))
  Kraam

  SvarSlet
 8. Älskar det porslinet, så vackert med vitt och blått!

  Äger tyvärr inte några men önskar jag gjorde:)

  Ha en fin kväll...KRAM Helena

  SvarSlet
 9. Hej!

  Jag har ett erkännande ("Kaunis blogi" = Beautiful Blogg)till din blogg.

  Ha en fin fortsättning på veckan.

  SvarSlet