lørdag, januar 21

Hvad er der så med de dér Tre hellige konger ?

Ja altså; Julen varer ikke lige til påske, men til Helligtrekonger.  Dagen hvor de vise mænd, Kasper, Melchior og Balthazar. Ankom fra det fjerne  Østerland og besøgte Jesus i byen Betlehem. Efter gammel nordisk skik varer julen til helligtrekongersdag den 6. januar.
Helligtrekongersdag blev holdt hellig indtil helligdagsreformen i 1770
Helligtrekongersaften er aftenen før, altså den 5. januar. Helligtrekonger markerer afslutningen af de traditionelle tolv juledage.  I flere lande kaldes dagen stadig for Trettendedagen, fordi den falder 13 dage efter juledag og afslutter julen med historien om de hellige tre konger.
Helligtrekongerslys
Helligtrekongersaften bliver som julens sidste aften festligholdt  med særlige trearmede lys. Tre væger - én for hver af kongerne. I samlingen hvor de tre "arme" mødtes, kunne man støbe en smule krudt ind, fx ved at hælde det i et stykke gåsefjer. Når flammerne brændte ned til krudtet antændtes dette - og det lille knald forkynder at julen er forbi.
Men det var så Hellig trekonger og det var den 6. Hvilken undskyldning skal jeg nu bruge, for ikke at gide pille julepynten ned ?


-          Hvad med Kyndelmisse  !Stjerner

og Stjernestager....


Helligtrekongerslys


1 kommentar:

  1. Held og lykke med det nye projekt - fine Stilleben. jeg glæder mig til at se og høre mere

    Mange Knus fra Anne :o)

    SvarSlet